hamburger.menu

Veilig rijden in de regen? Zo doe je dat!

Kan jij goed rijden bij regenweer? Zeker? Want bij guur weer breken we het ene filerecord na het andere. Het opspattende water en de gladde ondergrond maken het je niet gemakkelijk. Maar met een degelijke voorbereiding en aangepast rijgedrag vermijd je blikschade of erger.

rijden regen

Stap 1: je wagen dubbelchecken

Voor je het regenweer trotseert, controleer je best of je wagen voorbereid is op de rit. Denk dan aan:

  • Lampen

Je dimlichten heb je nodig om beter te zien en gezien te worden bij regen, sneeuw en mist. En vanzelfsprekend als het donker is. Je mistlampen zijn dan weer onontbeerlijk als er plots zware nevel boven de weg hangt. Het gaat dan immers om zien én gezien worden.

  • Ruitenwissers

Tijdens hevige neerslag is het moeilijker om een duidelijk overzicht op de baan te hebben. Check dus op voorhand of je ruitenwissers nog vlot functioneren én of je reservoir met sproeivloeistof goed gevuld is.

  • Banden

Op een natte ondergrond is een profieldiepte van 2,5 tot 3 mm aangeraden. De kanalen of gleuven in je banden voeren het water af zodat de kans op aquaplaning kleiner is.

Stap 2: graag traag

Je wilt op tijd op je werk, op je afspraak en weer thuis zijn. Dat begrijpen we. Maar besef dat je bij regenweer er simpelweg niet even vlug als anders zal geraken. Hoe sneller je rijdt, hoe meer water je banden moeten afvoeren en hoe moeilijker het voor je profielen is om dat water tijdig te verwerken. Het risico op slippen of aquaplanning stijgt zo.  

Stap 3: afstand bewaren

Behoud voldoende afstand ten opzichte van de wagen voor je. De reactiesnelheid van je wagen is een pak trager bij nattigheid, met minstens een verdubbelde remafstand tot gevolg. Bumperkleven is nooit een goed idee en al zeker niet op een nat wegdek. Het is trouwens ook lastiger om afstanden in te schatten in regen en mist.

Merk je dat de wagen achter je te weinig ruimte laat? Jaag je niet op. Laat hem gewoon passeren, zo heb jij alvast minder risico op een aanrijding.

Stap 4: helder zicht verzekeren

Dat je ruitenwissers aan moeten staan in de regen, is nogal logisch. Maar denk ook aan je ventilatie en verwarming. Als je vertrouwd bent met je wagen, weet je natuurlijk hoe je snel je aangedampte ruiten weer helder krijgt.

Stap 5: voorbereid op mist

Op herfstige of winterse dagen komt de mist soms snel op. Kalm blijven en de juiste maatregelen nemen is de boodschap. Zie je nog ca. 200 meter voor je? Dan ontsteek je de mistlampen vooraan, maar nog niet achteraan. Doe verder enkel je normale dimlichten aan zodat je tegenliggers niet verblindt.

Zie je in zeer dichte mist minder dan 50 meter voor je? Doe dan zowel voor- als achteraan je mistlichten aan. Verminder je snelheid aanzienlijk.

Wat is aquaplaning?

Aquaplaning ontstaat wanneer de groeven in je banden het water tussen het wegdek en je banden niet meer kunnen afvoeren. Dan drijft je wagen als het ware op de plassen. Een gevaarlijke situatie, dat spreekt voor zich.

  1. Hoe reageer je als het voorvalt?
  2. Los het gaspedaal en ontkoppel.
  3. Ga niet pompend remmen als je over ABS beschikt.
  4. Maak geen bruuske bewegingen met je stuur.
  5. Wacht tot je banden weer grip krijgen.
  6. Focus op de richting die je uit wil, niet op eventuele obstakels.

Gaat het toch mis? Dan neem je contact op met Carr&Repair natuurlijk.